Follow:
Umum

Tips Hadapi Kewangan Meruncing Di Tahun 2017

Assalamualaikum

Tahun 2017 diramalkan mencabar. Masuk tahun baru je, kita dikhabarkan yang minyak naik 20 sen. Dengan kenaikan harga minyak, harga barangan yang lain juga bakal meningkat.

 

Ingin Ros kongsikan sedikit tips yang anda boleh amalkan bermula tahun ni.

 

Tips Hadapi Kewangan Meruncing Di Tahun 2017

1. Simpan 10% daripada gaji
Bila masuk gaji terus simpan 10% gaji untuk masa depan. Jangan usik bahagian ni.

 

2. Bayar komitmen yang ada seperti sewa rumah, loan rumah, duit kereta, bil air-elektrik, duit poket mak ayah dan sebagainya.

Agak normal bagi kita, 2 3 hari lepas masuk gaji tinggal beberapa ratus je untuk perbelanjaan lain.

 

 

3. Elakkan tambah hutang baru.
Beli barang guna cash atau debit card. Jika masih ada hutang kredit kad, habiskan secepat mungkin.

 

Kalau masih terhimpit juga dalam masalah kewangan, dah tiba masanya anda buat kerja tambahan untuk tingkatkan pendapatan.

 

Inilah masanya untuk keluar dari comfort zone yang tak berapa comfort sangat pun. It’s now or never.

 

Masih tercari-cari bisnes yang boleh dibuat sambil bekerja?

Boleh whatsapp Ros di 019-367 3245.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply bumpyella

    betul tu . ila lagi suka pakai debit. kredit tu emergency je baru guna.
    bumpyella recently posted… Alternatif Ubat Untuk Darah Tinggi Tanpa DadahMy Profile

    5 January 2017 at 2:10 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge