Follow:
Kesihatan Optimum, Tips

Rawatan Bells Palsy Agar Sebelah Muka Tidak Lumpuh Sepenuhnya

Assalamualaikum

Bell’s Palsy merupakan satu penyakit di mana sebelah muka lumpuh sementara. Ia boleh pulih dalam masa beberapa minggu jika dirawat secepat mungkin.

 

Penyebab Bell’s Palsy tidak jelas. Ada yang menyatakan ia disebabkan oleh virues herpes. Ada juga yang cakap sebab stress atau tekanan.

rawatan bells palsy

 

Antara tanda-tanda Bell’s Palsy adalah:

  • mata berkerdip-kerdip
  • air liur meleleh
  • lidah terasa kebas dan hilang deria rasa
  • sakit dalam telinga atau belakang telinga
  • susah nak senyum
  • peka kepada bunyi

 

Kalau lambat mendapatkan rawatan Bells Palsy, besar kemungkinan sebelah muka anda akan kekal jatuh. Tak boleh digerakkan selama-lamanya.

 

Rawatan Penyakit Bells Palsy:

 

1. Ubat doktor

Doktor akan berikan anda Steroid dan antiviral untuk mengurangkan keradangan. Ambil mengikut dos yang disarankan oleh doktor yang merawat anda.

 

2. Akupunktur

Akupunktur membantu merangsang dan mengaktifkan semula saraf muka.

 

3. banyakkan berehat

Anda mungkin akan mengalami sakit kepala yang teramat sangat. Berehatlah.

 

4. tidur di tempat yang gelap

Mata yang tidak boleh dipejam hendaklah ditampal dengan surgical tape supaya mata tak masuk habuk.

 

5. letak eye lubricant di mata

Ini untuk memastikan mata anda sentiasa lembap.

 

6. banyakkan bersenam

Bersenam boleh melepaskan tekanan. Tak elok juga bekerja terus menerus. Sesibuk mana pun anda, cuba curi masa juga untuk bersenam di taman riadah. Dapat juga tengok benda hijau.

 

7. uruskan stress dengan baik

Jika anda bekerja, belajarlah untuk berkata tidak. Kalau tak, memang orang akan sentiasa minta bantuan anda untuk buat sesuatu. Boleh nak tolong, tapi pastikan kerja sendiri siap juga.

Jika anda masih belajar, eloklah mulakan tugasan anda secepat mungkin. Bertangguh boleh membuatkan anda tertekan untuk menyelesaikan assignment anda dalam masa yang singkat.

 

8. supplement B Complex dan Vivix Shaklee

Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua jenis Vitamin B yang diperlukan oleh badan kita. Penting untuk pesakit Bells Palsy untuk mengambil Vitamin B1, B6 dan juga B12.

Vivix Shaklee boleh membantu mengurangkan keradangan serta memperbaiki sel-sel yang rosak.

 

Testimoni 1:

 

testimoni bells palsy vivix

Testimoni 2:

testimoni bells palsy vivix 2

 

Alhamdulillah. Dengan izin Allah, pesakit Bell’s Palsy boleh menjalani hidup dengan lebih baik. Bila dah boleh senyum, itu satu nikmat yang tak ternilai.

 

Harga B-Complex adalah RM 53.75 sahaja. Sementara harga Vivix sebotol adalah RM 475 dan tahan selama 2 bulan.

Untuk lebih penjimatan, anda grab terus la Twin Pack Vivix ni sementara masih ada. Dapat berjimat sebanyak RM 157. Banyak tu..

kenapa mesti pilih twinpack vivix

 

Hubungi Ros di 019-367 3245 untuk order. Ros akan bantu anda dengan cara makan yang betul. Jangan tunggu lama-lama. Lagi lama anda tunggu, lagi lama masa diperlukan untuk otot muka anda pulih.

signature Ros Ahmad1

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge