Kenapa Ibu Bekerja Balik Tepat Pukul 5:30 Petang?

Assalamualaikum

Di zaman sekarang, ramai wanita memilih untuk bekerja kerana ingin membantu suami meringankan beban kewangan.

 

Selepas berkahwin, ok lagi berkerja kerana belum ada anak. Kalau anda duduk di rumah akan berasa bosan. Bila dah ada anak seorang, mulalah datang perasaan berat hati nak tinggalkan anak di rumah pengasuh atau di nursery. Itulah yang Ros rasa. Ramai lagi kan ibu-ibu di luar sana yang turut memahami dilema ini.

 

Masuk anak kedua, Ros mula bercadang nak berhenti kerja. Selain kena bayar yuran nursery untuk 2 orang anak, perasaan nak jadi sendiri anak meluap-luap setelah anak pertama dihantar ke nursery. Anak kedua pun hantar. Yang ketiga nak hantar ke nursery juga ke?

 

Jika dahulu, waktu ada seorang anak, Ros tak kisah sangat nak balik lambat. Tapi sekarang 5:30 mesti rasa nak balik rumah dah. Sampai rumah, Ros akan memasak, basuh baju, layan anak dan suami. Dulu balik lambat, Ros akan beli je lauk sebab ada kedai makan berdekatan.

 

 

Perasan tak bila kita balik lambat, kita jadi letih. Takde tenaga. Tenaga yang tinggal hanya leftover je. Bila penat, mulalah rasa nak marah anak walaupun untuk perkara kecil je. Kesian kat anak-anak. Mungkin yang bujang akan fikir, seronoknya dia balik awal. Tapi Ros balik awal bukan boleh relax pun. Menyambung tugas sebagai ibu dan isteri pula.

 

Kalau yang bujang keluar jumpa kawan-kawan selepas kerja, Ros memilih untuk duduk di rumah suapkan anak-anak makan. Bermain bersama mereka. Tidurkan mereka. Rasanya ramai ibu bekerja nak jaga anak sendirikan.. Tapi keadaan tak mengizinkan. Tak kisah apa sebab anda, anda pasti punya alasan tertentu.

 

Kalau anda nak berhenti kerja, kena buat sedikit perancangan dan kira-kira. Disebabkan Ros masih ada beberapa perbelanjaan diri sendiri, Ros kena juga ada income jika nak berhenti kerja. Sebab tu, Ros buat part-time Shaklee. Sekurang-kurang bila dah berhenti nanti, Ros masih ada income sendiri.

 

Jika anda pun sama macam Ros nak berhenti kerja dan jaga anak sendiri, tapi nak ada income walaupun duduk rumah, jomlah sertai group Shaklee Ros. Anda akan dibimbing bagaimana nak memulakan bisnes Shaklee dan banyak lagi. Modal hanya serendah RM69 untuk member kits.

 

Berminat? Boleh hubungi Ros di 019-367 3245 untuk pendaftaran.

Ros Ahmad

019-367 3245

Shaklee ID: 1134 656

4 Comments


  1. Betul kak ros.. sy br dpt anak sorang dh berkobar-kobar nak berenti keje.. nak hntar nursery mcm2 pk.. last2 biar nekwan dia yg jaga,, rela kami ulang-alik kL-kuala selangor tiap hari.. nak jenguk smnggu skali rinduuu pulak uhuhu..
    Hawa recently posted… 25 Punca dan Cara Atasi Masalah Bayi Sukar TidurMy Profile

    Reply

    1. Sebagai ibu, memang kita fikir anak-anak dan keluarga kan..

      Reply

  2. Saya setuju sangat dengan pendapat akak..
    Masa bujang dulu, saya agak ambitious. Ada target yg saya set perlu saya capai dalam career utk beberapa tahun. Tapi bila dah ada anak sendiri, secara semulajadi haluan berubah. Target pun berubah. Hati lebih banyak fikirkan kesejahteraan keluarga daripada pangkat di office.

    Semoga kita semua Berjaya menjadi WAHM insya Allah. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge