Cara Merawat Buasir Selepas Bersalin Sebelum Bernanah Teruk

Assalamualaikum

Masalah utama ibu dalam pantang adalah sembelit. Ros pun pernah kena sembelit semasa berpantang anak pertama dahulu. Tak perlu cerita betapa seksanya masa tu. Masuk tandas berjam-jam. Tapi tak jadi apa-apa. Dah tu, lepas ke luar tandas, mesti baring jap. Lenguh satu. Sakitnya dengan luka bersalin yang belum sembuh.

 

 

Bila lama sangat di dalam tandas dan teran terlalu kuat, terjadilah buasir atau hemorrhoid. Buasir berlaku apabila saluran darah di sekitar dubur mengembang dan membengkak. Jom tengok tanda-tanda anda ada buasir dahulu sebelum Ros kongsikan cara merawat buasir selepas bersalin.

 

cara merawat buasir selepas bersalin

Tanda-tanda Buasir

  • keluar titisan darah bersama najis
  • rasa ada daging terkeluar dari dubur
  • sakit, gatal, pedih di bahagian dubur selepas buang air besar
  • rasa sakit di bahagian dubur semasa hendak duduk dan semasa bangun

 

Ros kongsikan sedikit cara merawat buasir selepas bersalin.

 

Cara rawat buasir selepas bersalin

  • Minum air sekurang-kurangnya 3 liter

Bila anda minum banyak air, najis akan menjadi tidak terlalu keras. Lagi satu, di dalam pantang anda perlu minum banyak air juga untuk menyusukan bayi.

 

  • Makan buah oren sunkist atau buat jus

Buah oren boleh mengelakkan sembelit. Buah oren antara buah yang Ros makan semasa dalam pantang. Doktor yang merawat sembelit Ros dahulu ada juga pesan untuk minum Feel Fresh Oren. Jangan minum yang sejuk tau. Nanti kembang urat.

 

  • Makan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran hijau

Semasa berpantang, sayur yang boleh dimakan terhad. Semak senarai sayur yang boleh dimakan dengan merujuk entri Ros << Makanan yang dilarang semasa berpantang >>

 

  • Bila terasa nak buang air besar, terus ke tandas

Pasti anda tahu yang air akan diserap di usus besar. Rektum pula adalah bahagian terakhir di usus besar. Kalau lambat pergi ke tandas, najis yang telah sampai di bahagian rektum akan menjadi keras dan kering.  Bila najis keras dan kering, anda boleh kena sembelit. Sembelit akan meningkatkan tekanan pada dinding dubur.

 

  • Elak duduk terlalu lama di dalam tandas

Posisi duduk dan mencangkung boleh menyebabkan tekanan di bahagian rektum dan dubur.

 

  • Berjalan sekali-sekala

Semasa berpantang, anda tidak boleh berbaring sepanjang masa. Berjalan sekali-sekala untuk melancarkan peredaran darah di kawasan rektum dan dubur. Senaman ringan ini boleh juga mengelakkan sembelit.

 

  • Ambil supplement Set Buasir

Set Buasir Shaklee telah membantu ibu baru bersalin merawat buasir mereka. Set ini terdiri daripada 3 supplement.

  1. Ostematrix (120 biji)
  2. Omega Guard (90 biji)
  3. Zinc Complex (120 biji)

 

set buasir

 

Jom tengok testimoni pengguna lain.

 

Testimoni 1:

testi set buasir 1

Customer saya amalkan set buasir.. Ostematrix + Zink + Omega. Alhamdulillah 2 minggu pengambilan.. dah kurang rasa sakit buasir tu.. bahan buangan yang keluar pun lembut dan tak keras lagi.

 

Testimoni 2:

testi set buasir 2

Saya sendiri ada pengalaman buasir berdarah.. saya ambil Ostematrix dan Zink. Alhamdulillah sekarang dah takde buasir bagai.. hehe.

 

Testimoni 3:

testi set buasir 3

Saya ada customer yang kena buasir sampai nak kena panggil ambulan dah.. tapi sebab dia tak gi hospital.. cuba la cara ni.. Alhamdulillah.. zink memang terbaik untuk masalah berdarah ni.

 

Testimoni 4:

testi set buasir

Saya sedang berpantang day 30: tapi saya cuma berpantang makan je dan teruskan pengambilan SET Berpantang Shaklee yang best tu. Yang lain-lain saya dah buat macam orang habis pantang dah. Contohnya drive kereta pergi pos office, pergi bank, pegi beli barang, bawa anak-anak pergi klinik.. hehehe.. kenapa saya berani? sebab rasanya kereta zaman sekarang ni dah canggih-canggih, tak perlukan banyak tenaga nak drive, setakat control stereng je pastu kasi jalan sendiri, kekeke.. 🙂 tapi rahsia saya cepat sihat tu tak lain tak bukan adalah Shaklee la.

Luka jahitan saya banyak sangat hari tu, plus doc cakap kulit saya jenis kulit ‘tauhu’. Anda tahu apa dia kulit tauhu ni? Kulit tauhu ni katanya macam kulit orang cina, bila cucuk je berdarah, dia macam hancur. Salah satu punca dia sebab tak biasakan makan makanan pedas.. keadaan kulit saya macam tu menyebabkan tempoh menjahit tu lebih lama daripada tempoh nak beranak kat labor room tu.. semasa pregnant juga saya kena buasir, dan buasir ni susah nak baik dan perlu dibuang.. huaaa..

Tapi ajaibnya, saya ambil Set Berpantang Shaklee; Vitalea + B Complex + Vitamin C + Zink Complex dan juga Omega Guard, dalam masa kurang daripada 2 minggu, luka jahitan dan buasir saya dah baik!

Wahhh sangat gembira!! 🙂

 

Jangan tunggu lama-lama untuk rawat buasir anda. Takut-takut nanti dah bernanah teruk. Hubungi Ros di 019-367 3245 untuk order Set Buasir ni.

 

Cara Order:

 

1. Kalau nak order sendiri, boleh klik ORDER NOW.
Kalau anda order sendiri, jangan lupa untuk whatsapp Ros di 019-367 3245 juga untuk konsultasi. Ros nak bagitau cara makan yang berkesan untuk anda- customer Ros yang tersayang!
2. Kalau ada nak tanya soalan apa-apa soalan berkaitan produk ini, boleh whatsapp Ros di 019-367 3245.
3. Kalau nak tahu macam mana nak dapat harga lagi best, whatsapp Ros di 019-367 3245. Ros kongsikan bagaimana anda boleh dapat harga 15-20% lagi murah. 🙂

signature Ros Ahmad1

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge