Follow:
Berpantang, Tips

Cara Menurunkan Berat Badan Selepas Bersalin Agar Kembali Slim

Assalamualaikum

Sepanjang kehamilan, badan kita akan memgembang demi nak menampung perkembangan bayi di dalam rahim. Selepas bersalin, berat akan turun tetapi pasti ada lagi beberapa kilo yang perlu kita hilangkan sebelum naik kerja. Ros ingin kongsikan cara menurunkan berat badan selepas bersalin.

 

cara menurunkan berat badan selepas bersalin

Sebelum mencuba tips yang Ros ingin kongsikan, pesanan Ros, awal-awal kelahiran bayi, usahlah terlalu taksub nak slim balik. Dalam 6 minggu pertama tu, fokus kepada bayi anda. Susukan lah bayi anda. Si manja perlukan nutrisi yang cukup. Sudah semestinya melalui susu ibu, bukan susu formula.

 

Cara menurunkan berat badan selepas bersalin:

 

  • Susukan bayi anda dengan susu ibu

Semua dah tahu kan, susu ibu adalah yang terbaik untuk 6 bulan pertama bayi. Dengan menyusukan bayi, anda boleh hilang banyak kalori. Rahim anda juga akan megecut dengan lebih cepat.

 

  • Makan sedikit tetapi kerap

Ibu menyusu memang akan cepat lapar. Oleh itu, makan sedikit tetapi kerap. Kalau anda masih dalam pantang, boleh rujuk entri Ros yang ini.

<< Makanan yang dilarang semasa dalam pantang >>

 

  • Jangan diet

Bila anda set lepas bersalin, anda nak terus berdiet, anda boleh gagal. Nak tahu kenapa? Dalam tempoh berpantang, bayi perlukan perhatian anda. Fokus anda sepatutnya adalah pada bayi yang baru lahir. Bila anda asyik terfikirkan diet, anda boleh jadi stress. Kalau emosi anda tak stabil, boleh meroyan tau.

 

  • Makan makanan seimbang

Selepas bersalin, badan anda perlukan nutrisi untuk pulihkan luka jahitan dan luka dalaman. Nutrisi yang cukup juga akan membuatkan anda sihat dan bertenaga untuk menguruskan bayi yang masih kecil. Tambah Super Food dalam menu harian anda. Super Food merupakan makanan yang tinggi nutrisi tetapi rendah dan kalori.

 

  • Minum banyak air

Minum air sekurang-kurangnya 3 liter air sehari. Bila perut penuh, keinginan anda nak makan akan berkurangan. Minum air juga dikatakan boleh meningkatkan metabolisma badan.

 

  • Bersenam

Bersenam yang dimaksudkan bukannya berlari, sit-up atau bermain badminton. Tetapi anda masih perlu aktif bukannya berbaring sahaja. Paling simple, dukung baby jalan-jalan dalam rumah. Bila baby dah berumur 3 bulan, baru Ros bawa keluar jalan-jalan sekejap di luar dengan menggunakan baby carries. Kalau anda suka, boleh juga guna stroller. Antara kelebihan bersenam adalah dapat mengatasi meroyan dan juga mudahkan anda tidur.

 

  • Tidur secukupnya

Bila anda tak cukup tidur, emosi anda boleh terganggu. Yelah penat, pening kepala. Stress lagi bila bayi pun asyik terjaga atau tidur sekejap-sekejap je. Kalau macam ni, minta suami atau ahli keluarga lain tengokkan bayi anda sementara anda tidur sekejap. Percaya lah anda akan lebih bersemangat walaupun dapat tidur 20 minit je.

 

Antara tips lain yang anda boleh cuba adalah amalkan supplement Set Kurus Shaklee. Set ini selamat untuk ibu menyusu. Jadi anda tak perlu risau. Bayi anda masih mendapat nutrisi yang cukup walaupun anda sedang menguruskan badan.

 

Apa yang ada dalam Set Kurus ini adalah:

  • Energizing Soy Protein (ESP)
  • Alfalfa (S)
  • Lecithin
  • Omega

 

Set Kurus Shaklee berharga RM 392.25 sahaja. Takde lah sampai beribu-ribu harganya. Anda hanya perlu konsisten je mengamalkannya.

 

Baca juga entri Ros yang ini << Cara Kempiskan Perut >>

 

Ros ingin kongsikan video testimoni perkongsian Puan Salwa yang hilang 20 kg selepas bersalin. Jom tengok.

 

Puan Salwa mengamalkan Set Kurus Shaklee yang Ros terangkan di atas. Kalau Puan Salwa boleh kurus, anda pun pasti boleh!

 

Nak tengok testimoni lain?

Testimoni 1:

testi 1 cara menurunkan berat badan selepas bersalin

 

Testimoni 2:

testi 2 cara menurunkan berat badan selepas bersalin

 

Hubungi Ros di 019- 367 3245 untuk dapatkan kembali berat badan ideal anda. Ros akan bagi konsultasi percuma bila anda menjadi customer istimewa Ros. Dengan cara makan yang betul,  anda boleh kurus seperti yang diidamkan. Apa tunggu lagi?

 

Cara Order:

 

1. Kalau nak order sendiri, boleh klik ORDER NOW.

Kalau anda order sendiri, jangan lupa untuk whatsapp Ros di 019-367 3245 juga untuk konsultasi. Ros nak bagitau cara makan yang berkesan untuk anda- customer Ros yang tersayang!

 

2. Kalau ada nak tanya soalan apa-apa soalan berkaitan produk ini, boleh whatsapp Ros di 019-367 3245.

 

3. Kalau nak tahu macam mana nak dapat harga lagi best, whatsapp Ros di 019-367 3245. Ros kongsikan bagaimana anda boleh dapat harga 15-20% lagi murah. 🙂

signature Ros Ahmad1

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Ibu Zarith

    Kurus cara sihat dan selamatlah yang terbaik kan kak ros. Tak elok nak berdiet teruk-teruk padahal kita tengah susukan anak. Pilih produk yang tak menjejaskan susu adalah yang terbaik!
    Ibu Zarith recently posted… 9 Panduan Pemakanan Ibu Semasa Dalam Pantang Dan Mitos Disebalik Cara Berpantang DahulukalaMy Profile

    26 January 2016 at 3:48 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge